Идеален уеб дизайн на сайтове

15.11.2010 17:33

Идеален уеб дизайн? Не мечтайте! Малко е наивно да се смята, че съществува идеален уеб дизайн. Това, че съществува като понятие, не означава винаги, че е реално постижимо. За момента такова нещо може да съществува само в мечтите, защото дефиницията за идеален сайт е такъв, който носи повече приходи, от изразходваните средства при неговото създаване. Може би парадоксалното в случая е, че идеалният сайт за една търсачка е бяла страница, на която с курсив и линк е изписана една единствена ключова фраза.

Когато стана въпрос за изработка на сайт и се допитате до съответните професионалисти, може да се окаже, че ви предлагат неща, които пречат на неговата лесна използваемост. Сайтът се натоварва и на потребителите им звучи нереално и тежко, въпреки, че на пръв поглед изглежда много модерен и пълен с информация.

Моделът за идеален сайт е различен за всеки:
И все пак можем да разгледаме в няколко изречения как би изглеждал един доста добър и професионално направен сайт. Ако названието му е лесно запомнящо се, това прави добро впечатление. При самото посещение на сайта, той трябва да ни грабне вниманието. Стилно издържан, приятен вид, не много натрапчиво направен. Зареждането му да е бързо, да е добре оптимизиран спрямо търсачките, изработката му да е съобразена с използването на различни Интернет браузъри. Ресурсът му да е постоянно достъпен. Оформен с вкус, като неговия уеб дизайн се харесва, предизвиква положителни емоции. Намерена е златната среда, да не е претрупан с информация и не е наблегнато на крайности като търсене на абсолютна простота в оформлението.

Когато един сайт е направен с голямо желание и душа, то това си личи в неговия изглед. Информацията, която търсим е видна и лесно достъпна, което го прави изключително лесен и приятен за употреба. Ако сайтът е лошо оформен, то потенциалният купувач или посетител няма да се задържи дълго в него и няма да прояви желание да го ползва повече. Затова и дизайнът на сайтовете е важен, понякога колкото и съдържанието му, защото неприветливите сайтове отблъскват и постепенно стават неизползваеми. Така, ако имате налице интригуващо и полезно съдържание, както и приветлив дизайн, то определено ще имате един много добър сайт.

Също така има още няколко неща, които си заслужава да се споменат. Това е добрата структура на проекта, която си проличава на заглавната страница. Тя е неговото лице, трябва да е представителна, защото от нейния вид посетителят ще реши дали си заслужава да кликва на следващата. Добре е да има и изведена система за търсене. Относно допускането на грешки, коментарът е ясен – нека изобщо няма такива. Връзките между страниците трябва да са бързи и на ниво.

Така кликвайки на съответната връзка се озоваваме на страница с добре систематизирана и обновявана информация. Има и пояснения чрез визуални примери, които да подкрепят текста. Информацията, която е предоставена е уникална и е минимум на два езика изложена, а това определено разширява аудиторията на сайта. Добре е да няма светещи рекламни банери навсякъде, защото това е неприятно, а и липсата им ще ви отличава от милионите аналози, в които те присъстват масово.

Системата за навигация трябва да е ясна и лесна за четене и използване. Потребителят трябва да знае къде се намира в дадения момент, ако се е заровил надълбоко в сайта, за да може да се върне, ако поиска.

Добре е да се покачва PR на страниците на сайта, което логично води до повишаване на репутацията на целия сайт. Може да поставите в сайта различни параметри, които имат своята важност, като Bounce Rate, Search Engine Friendly URL` s и други.

Студио за уеб дизайн Мишел Имиджис предлага висококачествени web услуги и изработка на уеб сайт от всякакъв тип - бизнес динамични уеб сайтове, корпоративни сайтове с графичен дизайн от световно ниво и остро програмиране, което може на практика всичко, без условия в създаването на web сайтове.